پایان نامه > کتابخانه مرکزی دانشگاه صنعتی شاهرود > علوم زمین > مقطع کارشناسی ارشد > سال 1399
پدیدآورندگان:
صفورا حیدری چراتی [پدیدآور اصلی]، هادی جعفری [استاد راهنما]
چکیده: سازندهای زمین شناسی، واکنش های آب و سنگ و فعالیت های انسان زاد نظیر کشاورزی و صنعتی از عوامل اصلی تغییرات در ترکیب آب زیرزمینی و کیفیت آبخوان ها می باشند. فعالیتهای کشاورزی (کشت برنج و مرکبات) به صورت گسترده در محدوده آبخوان آبرفتی قائم شهر ـ جویبار در استان مازندران صورت می گیرد که می تواند کیفیت آبخوان را تحت تأثیر قرار دهد. لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی تکامل ژئوشیمیایی منابع آب زیرزمینی در آبخوان آبرفتی قائم شهر ـ جویبار انجام شده است. بدین منظور از 40 حلقه چاه بهره برداری با پراکندگی مناسب در خرداد ماه 1398 نمونه برداری صورت گرفت. پارامترهای هدایت الکتریکی (EC) و pH در صحرا و یون های اصلی و فرعی (نیترات و فسفات) در آزمایشگاه آب و محیط زیست دانشگاه صنعتی شاهرود اندازه گیری گردید. براساس تغییرات مکانی هدایت الکتریکی، نمونه های آب زیرزمینی به دو گروه قابل تفکیک می باشد. گروه یک در برگیرنده نمونه های با هدایت الکتریکی کمتر از ۲۰۰۰ میکروموس بر سانتی متر می باشد، رفتار شیمیایی آن ها عمدتاً متأثر از فرایندهای هیدروژئوشیمیایی غالب در آبخوان می باشد. گروه دو در بردارنده نمونه های با هدایت الکتریکی بیشتر از ۲۰۰۰ میکروموس بر سانتی متر در بخش شمالی آبخوان بوده که به دلیل برداشت های بی رویه آب زیرزمینی جهت مصارف کشاورزی، تحت تأثیر هجوم آب شور آبخوان ساحلی قرار گرفته است. تیپ غالب آب زیرزمینی در آبخوان قائم شهر ـ جویبار بی کربناته ـ کلسیک می باشد. کیفیت آب زیرزمینی در قسمت جنوبی در مجاورت سازندهای کربناته تغذیه کننده دشت خوب و مناسب بوده و در مسیر جریان به طرف خروجی دشت به خاطر نفوذ آب شور آبخوان ساحلی و رسوبات رس و مارنی از کیفیت آن کاسته شده است. نمودارهای ژئوشیمیایی ضمن تأیید رخداد واکنش های آب ـ سنگ در آبخوان، نشان دهنده تأثیر انحلال کلسیت، ژیپس و هالیت، نفوذ آب شور و تبادل یونی معکوس در کیفیت و تکامل شیمیایی آبخوان قائم شهر ـ جویبار می باشد.
کلید واژه ها (نمایه ها):
#تکامل شیمیایی #واکنش آب و سنگ #کشاورزی #قائم شهر ـ جویبار #مازندران
محل نگهداری: کتابخانه مرکزی دانشگاه صنعتی شاهرود
یادداشت: حقوق مادی و معنوی متعلق به دانشگاه صنعتی شاهرود می باشد.
تعداد بازدید کننده: