پایان نامه > کتابخانه مرکزی دانشگاه صنعتی شاهرود > مهندسی معدن، نفت و ژئوفیزیک > مقطع کارشناسی ارشد > سال 1397
پدیدآورندگان:
معین میشانی [پدیدآور اصلی]، ابوالقاسم کامکار روحانی[استاد راهنما]، سید رضا قوامی ریابی[استاد راهنما]، مصیب کمری [استاد مشاور]
چکیده: مخازن ماسه سنگی اغلب دارای کانی های رسی بوده که نوع و توزیع این کانی ها بر روی خصوصیات مخزنی مؤثر می باشد. روش های مختلفی برای شناسایی کانی های رسی وجود دارد که روش طیف سنجی پراش اشعه ایکس (XRD) روشی متداول می باشد. شناسایی نوع، حجم و نحوه توزیع کانی های رسی در مطالعات پتروفیزیکی مخزن اهمیت زیادی داشته و در محاسبه تخلخل و تراوایی اثر دارد. از آنجا که کانیهای رسی در مخازن به صورت شیل در سازندهای مخزنی یا همراه آنها دیده میشوند، لذا در یک ارزیابی پتروفیزیکی مخزن نیاز به دانستن برخی از پارامترهای مهم مخزنی شیل از جمله پرتو گاما، تخلخل نوترون، زمان عبور صوت و چگالی شیل است که از روی نمودارهای چاه تعیین می شود. به منظور ارزیابی دقیق حجم شیل و شناسایی آنها نیاز به تلفیق داده های چاه پیمایی و آزمایشگاهی می باشد.
در این پژوهش، تفکیک انواع کانی های رسی با استفاده از داده های پتروفیزیکی از روش های آزمایشگاهی و تفسیر نگارهای پتروفیزیکی انجام شده است. به طوری که، با استفاده از دادههای نمودارگیری چاه مورد مطالعه و با به کارگیری نرمافزار Geolog توزیع انواع کانی های رسی تعیین شد. همچنین از عمقهای مختلف چاه مورد مطالعه نمونههایی برداشت شد. این نمونهها با استفاده از مطالعه پراش اشعه ایکس (XRD) مورد بررسی آزمایشگاهی قرار گرفتند و توزیع کانیهای رسی به صورت کلی و تخصصی به این روش نیز بدست آمد.
نتایج آنالیز کلی XRD بر روی نمونهها، حضور کانیهای دولومیت، کوارتز، انیدریت، کلسیت و کانیهای رسی را در نمونهها نشان داد. نتایج آنالیز مخصوص XRD بر روی نمونهها نشان داد، کانیهای رسی مختلف شامل مونت موریلونیت، ایلیت، کائولینیت، کلریت و ورمیکولیت در نمونههای انتخابی وجود دارند. آنالیز پتروفیزیکی دادههای چاه مورد مطالعه با نرمافزار7 Geolog نشان داد کانیهای کلریت، ایلیت، مونتموریلونیت به همراه کانیهای میان لایهای نیز در سنگ چاه مورد مطالعه حضور دارند. مقایسه نتایج دو روش نشان میدهد که روش XRD و تحلیل نمودارهای چاهنگاری دارای نتایج نزدیک به هم میباشد. اما روش XRD دارای دقت بالاتری در تعیین کانیهای رسی نسبت به روش مطالعه چاهنگاری است، به طوری که قدرت تفکیک کانیهای رسی در این روش در مقایسه با تحلیل نمودارهای چاهنگاری بیشتر است. در واقع نتایج آزمایشگاهی برای اعتبار سنجی و تفسیر پتروفیزیکی به منظور بهبود نتایج حاصل از تفسیر آن، استفاده شده است. به منظور تعیین اثر کانیهای رسی بر خواص پتروفیزیکی سنگ مخزن چاه مورد مطالعه از جمله حجم شیل و تخلخل در عمقهای 3724 متر و 3917 متر این نتیجه حاصل شد که حضور کانیهای رسی (از خانواده اسمکتیت) به صورت شیل در عمق 3724 متر نسبت به عمق 3917 متر بیشتر میباشد. در این مورد، محاسبات پتروفیزیکی انجام شده نشان میدهد که تخلخل در عمق 3724 متر 25 درصد تخلخل کل و در عمق 3917 متر تخلخل، 80 درصد تخلخل کل بدست آمده است.
کلید واژه ها (نمایه ها):
#کانیهای رسی #XRD #نمودارهای چاهنگاری #Geolog #اعتبارسنجی #خواص پتروفیزیکی #حجم شیل #تخلخل مؤثر. دانلود نسخه تمام متن (رایگان)
محل نگهداری: کتابخانه مرکزی دانشگاه صنعتی شاهرودیادداشت: حقوق مادی و معنوی متعلق به دانشگاه صنعتی شاهرود می باشد.
تعداد بازدید کننده: