پایان نامه > کتابخانه مرکزی دانشگاه صنعتی شاهرود > مهندسی کشاورزی > مقطع دکتری > سال 1398
پدیدآورندگان:
سیده حدیثه بهاری ساروی [پدیدآور اصلی]، احمد غلامی[استاد راهنما]، همت اله پیر دشتی [استاد راهنما]، مهدی برادران فیروزآبادی[استاد مشاور]، حمید رضا اصغری[استاد مشاور]
چکیده:
امروزه تنش شوری در سطح جهان خسارتهای گستردهای به گیاهان وارد نموده و از مشکلات عمده در بخش کشاورزی میباشد. از سوی دیگر، در سالهای اخیر نقش قارچهای همزیست و همچنین پلیآمینها در افزایش تحمل گیاهان در شرایط شور مورد توجه قرار گرفته است. بنابراین پژوهش حاضر با هدف ارزیابی اثر همزیستی قارچهای اندوفیت و محلولپاشی اسپرمیدین بر بهبود رشد گیاه استویا در واکنش به تنش شوری در قالب دو آزمایش گلخانهای و مزرعهای اجرا شد. در بخش گلخانه، آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی با سه تکرار و سه فاکتور شوری (صفر، 6 و 12 دسیزیمنس بر متر)، همزیستی قارچی (عدم تلقیح، تلقیح Piriformospora indica، تلقیح Trichoderma virens و تلقیح همزمان دو قارچ) و محلولپاشی اسپرمیدین (صفر، 75/0 و 5/1 میلیمولار) انجام شد. براساس نتایج آزمایش گلخانهای، فاکتورهای آزمایش مزرعهای شامل شوری (صفر، شش و 12 دسیزیمنس بر متر) بهعنوان کرت اصلی و تیمار همزیستی قارچی (عدم تلقیح و تلقیح همزمان دو قارچ P. indica و T. virens) و محلولپاشی اسپرمیدین (صفر و 75/0 میلیمولار) بهعنوان کرت فرعی تعیین شد. نتایج بخش گلخانهای و مزرعهای این پژوهش نشان داد، تلقیح با قارچهای اندوفیت و کاربرد اسپرمیدین در شرایط تنش شوری موجب بهبود معنیدار صفات رویشی استویا مانند ارتفاع بوته، سطح برگ، وزن تر و خشک برگ، ساقه و شاخساره شد. همزیستی قارچی در شرایط تنش شوری در گلخانه و مزرعه بر اکثر پارامترهای فلورسانس کلروفیل شامل Fm، Fv، Fv/Fm، Y(II)،Y(NO) و NPQ اثر مثبت نشان داد. تیمار همزیستی قارچی و کاربرد اسپرمیدین موجب افزایش پرولین و محتوای نسبی آب برگ و کاهش نشت الکترولیت شد. همچنین یافتهها حاکی از افزایش قابل توجه در فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی ازجمله SOD، CAT، POD و APX و کاهش میزان پراکسید هیدروژن بهدنبال همزیستی قارچی و محلولپاشی اسپرمیدین در هر دو آزمایش بود که منجر به کاهش اثرات نامطلوب ناشی از تنش شوری بر لیپیدهای غشایی گردید. آبیاری با آب شور بهویژه با شوری شش دسیزیمنس بر متر غلظت استویوزید و ربادیوزید A برگ را افزایش داد و تیمار همزیستی قارچی و کاربرد اسپرمیدین نیز موجب تحریک تجمع بیشتر این ترکیبات گردید. در مجموع، بهنظر میرسد کاربرد قارچهای همزیست همراه با محلولپاشی اسپرمیدین بتواند با افزایش میزان تحمل گیاه تا حدود زیادی ویژگیهای رشدی، فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی گیاه دارویی استویا را در شرایط وقوع تنش شوری بهبود بخشیده و میزان تولید ترکیبات گلیکوزیدی را افزایش دهد.
کلید واژه ها (نمایه ها):
#کلمات کلیدی: آنزیمهای آنتی اکسیدانی #استویوزید #شوری آب دریا #ربادیوزید A #فلورسانس کلروفیل دانلود نسخه تمام متن (رایگان)
محل نگهداری: کتابخانه مرکزی دانشگاه صنعتی شاهرودیادداشت: حقوق مادی و معنوی متعلق به دانشگاه صنعتی شاهرود می باشد.
تعداد بازدید کننده: