پایان نامه > کتابخانه مرکزی دانشگاه صنعتی شاهرود > مهندسی کشاورزی > مقطع کارشناسی ارشد > سال 1400
پدیدآورندگان:
یوسف درویشی [پدیدآور اصلی]، محمدرضا عامریان[استاد راهنما]، محمد عابدینی اسفهلانی [استاد مشاور]، یوسف محمدی [استاد مشاور]
چکیده: رشد جمعیت، بهبود سطح تغذیه و افزایش مصرف کنجاله دانه های روغنی در تغذیه دام و طیور، نیاز به تولید دانه های روغنی را در سطح جهان افزایش داده است؛ بنابراین توسعه کشت محصولات روغنی برای خودکفایی بسیار جدی است که مستلزم برنامه ریزی منسجم و درازمدت با هدف نیل به خودکفایی می باشد. محصولات دانه روغنی در محدوده وسیعی از خاک، آب و شرایط آب و هوایی می‌توانند رشد کنند که در این میان کلزا با نام علمی (Brassica napus) از مهمترین گیاهان روغنی است که بیش از 80 درصد روغن خوراکی ایران را تامین می کند و در سطح وسیعی از کشور کشت می‌شود. سالیسیلیک اسید از جمله ترکیبات فنولیکی است که نقش تنظیم کنندگی در فرآیندهای زیستی و بیوشیمیایی گیاهان دارد. به منظور بررسی تاثیر اسید سالسیلیک بر عکس العمل های رشدی کلزا آزمایشی به صورت فاکتوریل و در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در 4 تکرار انجام شد. فاکتورهای آزمایش: فاکتور اول شامل سه رقم کلزا نیلوفر، نیما و نفیس)و فاکتور دوم شامل سه سطح اسید سالسیلیک (عدم مصرف، کاربرد 250 میکرو مولار وکاربرد 500 میکرومولار در لیتر) بصورت محلول پاشی در دو مرحله (سه برگی و روزت) بود. نتایج نشان داد اگر چه وزن هزار دانه و عملکرد دانه در رقم نفیس در شرایط عدم کاربرد اسید سالسیلیک از سایر تیمارها بیشتر بود ولی در دو رقم دیگر کاربرد اسید سالسیلیک تاثیر معنی دار داشت که ارتفاع بوته در رقم نیلوفر و محلول پاشی با غلظت 500 میکرو مولار از سایر تیمارها بیشتر و قطر ساقه با عدم مصرف اسید سالسیلیک بیشترین مقدار بود. اثرمتقابل اسید سالسیلیک و ارقام کلزا بر صفات وزن تر و خشک ساقه، شاخص سبزینگی برگ، تعداد خورجین در بوته، کلروفیل a ، کلروفیل b، کلروفیل کل، کلروفیل a/b، کاروتنوئید، عملکرد دانه، شاخص برداشت، درصد پروتئین دانه و درصد روغن دانه معنی دار شد. غلظت 500 میکرومولار اسید سالسیلیک سبب افزایش درصد نیتروژن و پروتئین دانه، درصد روغن، کلروفیل و کاروتنوئید، ، وزن خشک برگ، شاخص سطح برگ، ارتفاع بوته، تعداد خورجین و تعداد دانه شد. صفات وزن خشک ساقه و وزن خورجین هم تحت تاثیر غلظت 250 میکرومولار اسید سالسیلیک افزایش یافتند. همچنین در بین ارقام مختلف کلزا، رقم نیلوفر باعث بیشترین میزان این صفات مشاهده گردید. از نتایج این پژوهش می توان چنین استنباط نمود که تاثیر سالیسیلیک اسید در ارقام مختلف کلزا متفاوت و با تاثیر بر فرآیندهای فیزیولوژیک گیاه، سبب افزایش عملکرد گیاه کلزا می شود و رقم نفیس بیشترین عملکرد را موجب گردید و قابل توصیه می باشد.
کلید واژه ها (نمایه ها):
#تغذیه برگی #رنگدانه های فتوسنتزی #تعداد خورجین #درصد روغن و درصد پروتئین دانه
محل نگهداری: کتابخانه مرکزی دانشگاه صنعتی شاهرود
یادداشت: حقوق مادی و معنوی متعلق به دانشگاه صنعتی شاهرود می باشد.
تعداد بازدید کننده:
پایان نامه های مرتبط (بر اساس کلیدواژه ها)