پایان نامه > کتابخانه مرکزی دانشگاه صنعتی شاهرود > تربیت بدنی و علوم ورزشی > مقطع کارشناسی ارشد > سال 1400
پدیدآورندگان:
فاطمه سادات نبوی [پدیدآور اصلی]، عادل دنیائی[استاد راهنما]
چکیده: زمینه و هدف: یکی از خطرهایی که در سالهای اخیر مطرحشده کمبود ویتامین D است که با بسیاری از اختلالات قلبی – عروقی ارتباط دارد. همچنین پاسخ های سختی شریانی به عوامل تغذیه ای و ورزشی وابسته می باشد، از این رو هدف تحقیق حاضر ارتباط پاسخ سختی شریانی متعاقب مصرف گلوکز و فعالیت ورزشی با سطوح پایه ویتامین D در زنان غیرفعال بود.
روش شناسی: پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی بود و آزمودنی های پژوهش حاضر 43 نفر از زنان غیرفعال شهرستان شاهرود با دامنه سنی 20 تا 42 سال تشکیل دادند. کلیه آزمودنی ها بهصورت ناشتا در آزماشگاه تربیت بدنی دانشگاه صنعتی شاهرود حضور یافتند و سطوح ویتامین دی اندازهگیری شد؛ همچنین سختی شریانی و میزان گلوکز خون در حالت پایه اندازهگیری شد. سپس آزمودنی ها 30 دقیقه با 65% حداکثر ضربان قلب فعالیت داشت و بعدازآن بلافاصله میزان گلوکز خون اندازهگیری شد. همچنین مقدار 75 گرم گلوکز پس از 30 دقیقه از اتمام فعالیت به آزمودنیها داده شد، 30 دقیقه پس از اتمام مصرف گلوکز نیز (مرحله ریکاوری) سختی شریانی به وسیله دستگاه Vascular Screening device اندازهگیری شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 21 و آزمون همبستگی پیرسون و تحلیل واریانس با اندازه-گیری مکرر در سطح معناداری (0.05≥P) استفاده شد.
یافته ها: نتایج تحقیق نشان داد بین تغییرات CAVI با ویتامین D ارتباط معنیدار بود(0.001=P)؛ اما تغییرات ABI با ویتامین D معنیدار نبود(0.414=P).همچنین بین شاخص (CAVI) پایه با ویتامین D در زنان غیرفعال ارتباط معنادار و معکوس وجود داشت(0.001=P)؛ اما بین ABI پایه با ویتامین D در زنان غیرفعال ارتباط معناداری وجود نداشت(872=P).
نتیجهگیری: با توجه به نتایج به نظر می رسد پاسخ سختی شریانی (CAVI) به سطح ویتامین D معنی دار و معکوس بود. این موضوع نشاندهنده تأثیر ویتامین D بر تغییرات CAVI بود. هر چقدر سطح ویتامین D پایه پایین باشد سختی شریانی افزایش داشت و بالعکس. با توجه به اینکه پاسخ شاخص های سختی شریانی دیگر (ABI) با سطح ویتامین D پایه ارتباطی نداشت، نیاز به تحقیقات بیشتری در این زمینه ضروری است.
کلید واژه ها (نمایه ها):
#CAVI #ABI #سطح پایه ویتامین D #گلوکز #زنان غیرفعال.
محل نگهداری: کتابخانه مرکزی دانشگاه صنعتی شاهرود
یادداشت: حقوق مادی و معنوی متعلق به دانشگاه صنعتی شاهرود می باشد.
تعداد بازدید کننده: