پایان نامه > کتابخانه مرکزی دانشگاه صنعتی شاهرود > مهندسی مکانیک > مقطع کارشناسی ارشد > سال 1400
پدیدآورندگان:
نیما حق بیان [پدیدآور اصلی]، علی سررشته داری[استاد راهنما]
چکیده: با توجه به افزایش مصرف جهانی انرژی در بخش های مختلف، به خصوص در خشک کن ها، جهت خشک کردن محصولات کشاورزی، همچنین محدود بودن منابع انرژی های تجدیدناپذیر، استفاده از انرژی خورشیدی به دلیل ارزان بودن، دارای اهمیت می باشد. اما، ماهیت متناوب خورشید در شبانه روز و عدم موجود بودن آن در شب، باعث عدم ثابت ماندن وکاهش دمای خشک کن و در نتیجه، کاهش کیفیت محصول می شود. ذخیره سازی حرارتی گرمای نهان به کمک مواد تغییر فاز دهنده در طول روز و آزادسازی حرارت، در ساعاتی که خورشید در دسترس نمی باشد؛ باعث ثبات دمای خشک کن در شب و حفظ کیفیت محصولات می شود.
در این پژوهش، به شبیه سازی عددی خشک کن خورشیدی به کمک سیستم ذخیره سازی حرارتی، جهت: محاسبه انرژی ذخیره شده در بخش ذخیره سازی و بررسی توزیع حرارتی و انرژی وارد شده به خشک کن خورشیدی، به کمک نرم افزار فلوئنت پرداخته شد. با بررسی تحقیقات گذشته، معادلات مربوط به هر دو بخش استخراج شد. جهت شبیه سازی سیستم ذخیره سازی، از مخزن استوانه ای به همراه کویل مارپیچ، حاوی پارافین استفاده شد. آب با دمای وابسته به داده های آزمایشگاهی، از کلکتور خورشیدی، برای هر ساعت محلی 7 صبح تا 19 عصر، وارد مخزن و پس از تبادل حرارتی با پارافین به عنوان ماده تغییر فاز دهنده، از مخزن خارج شد. حداکثر گرمای ذخیره شده در مخزن، مربوط به ساعت 14 عصر بود که مقدار آن، 406/0 مگاژول بود. میانگین دمای پارافین در این ساعت، 351 کلوین بود. آب خروجی از مخزن، وارد مبدل حرارتی شده و پس از تبادل با هوا که از محیط وارد می شود؛ به کلکتور برمی گردد. بررسی مبدل حرارتی، به شکل آزمایشگاهی توسط محققین انجام شد. جهت شبیه سازی خشک کن خورشیدی، از اتاق مکعبی با ورودی انبساطی، به همراه سه سینی مستطیلی شکل سوراخ دار، استفاده شد. هوای خروجی از مبدل حرارتی، برای هر ساعت محلی 7 صبح تا 24 شب، وارد خشک کن خورشیدی شده و پس از تبادل حرارتی با دیواره ها و سینی ها، از اتاق خشک کن خارج می شود. حداکثر انرژی گرمایی ورودی به خشک کن، در ساعت محلی 14 عصر که بیشترین تابش خورشید وجود دارد؛ رخ داد که مقدار آن، 039/1 مگاژول بود. مقادیر انرژی ذخیره شده در مخزن و مقادیر انرژی حرارتی ورودی به خشک کن، برای هر ساعت محلی، با پژوهش های گذشته اعتبارسنجی شد.
شبیه سازی بخش ذخیره سازی، به علت: استفاده از مدل ذوب و انجماد و حجم پیچیده محاسبات، باعث صرف زمان زیاد می شود و برای انجام آن، نیاز به رایانه های قوی می باشد. بکارگیری اثرات دمایی بخش ذخیره سازی و مبدل حرارتی، به فرم توابع ریاضی برای هر ساعت، جایگزین مناسبی برای شبیه سازی این بخش ها می باشد. مقدار میانگین خطای نسبی، بین شبیه سازی خشک کن به کمک توابع ریاضی ورودی و شبیه سازی به کمک داده های ورودی، 41/0% بود. با ارائه توابع ریاضی منحصر به فرد برای هر ماده تغییر فاز دهنده، با توجه به شرایط و هندسه مخزن و مبدل، همچنین بکارگیری آن در خشک کن خورشیدی، می توان با صرف زمان کم و کاهش حجم محاسبات، عملکرد خشک کن را برای هر ماده تغییر فاز دهنده ای بررسی و پیش بینی کرد.
کلید واژه ها (نمایه ها):
#خشک کن خورشیدی #کویل مارپیچ #پارافین #مخزن ذخیره سازی استوانه ای #جایگزینی توابع ریاضی.
محل نگهداری: کتابخانه مرکزی دانشگاه صنعتی شاهرود
یادداشت: حقوق مادی و معنوی متعلق به دانشگاه صنعتی شاهرود می باشد.
تعداد بازدید کننده: