پایان نامه > کتابخانه مرکزی دانشگاه صنعتی شاهرود > فيزیک و مهندسی هسته ای > مقطع دکتری > سال 1396
پدیدآورندگان:
سید مصطفی محمدی سید کلائی [پدیدآور اصلی]، حسین توکلی عنبران[استاد راهنما]
چکیده: مقدار انرژی متوسط بهجا گذاشته شده در یک ماده بر واحد جرم، دز جذبی نامیده میشود. تعیین دز جذبی بصورت نظری و یا بصورت عملی، دزیمتری تابش نام دارد. هر آشکار سازی که بتواند کمیتی مربوط به دز انباشته شده در حجم حساس خود را اندازهگیری کند دزیمتر نام دارد. اندازهگیری دز جذبی طبق پروتکلهای تعریف شده توسط آژانس بینالمللی انرژی اتمی (IAEA) صورت میگیرد. استاندارهای تعریف شده توسط IAEA در دو سطح استاندارد اولیه و استاندارد ثانویه طبقه بندی میشوند.
استاندارد اولیه شامل ابزاری یا روشی است که بالاترین دقّت ممکن از یک کمیت معین بر اساس تعریف آن کمیت را بدست میدهد. روشهای مختلفی در مبحث دزیمتری تابش وجود دارد، سه روش اصلی در سطح استاندارد اولیه عبارتند از: اتاقک یونش هوای آزاد، کالریمتری و دزیمتری فریک. تمرکز اصلی این پروژه بر روی اتاقک یونش هوای آزاد استوار است. استاندارد ثانویه بر اساس استاندارد اولیه تعریف میشود، امّا از نظر دقّت در سطح پایینتری قرار دارند. از طرف دیگر استفاده از آنها راحتتر بوده و هزینه ساخت و نگهداری کمتری نیز دارند.
آزمایشگاه دزیمتری استاندارد اولیه (PSDL) وظیفه تهیّه استانداردهای اولیه در زمینه دزیمتری تابش و روشهای کاری مبتنی بر آن را بر عهد دارد. علاوه براین آزمایشگاههای PSDL در زمینه بهبود استاندارهای اولیه و تهیّه دادههای مورد نیاز جهت دزیمتری نیز فعال میباشند. از طرف دیگر آزمایشگاه دزیمتری استاندارد ثانویه (SSDL) مطابق استانداردها و روش کار تعریف شده توسط PSDL با استفاده از تجهیزات مناسب به کالیبراسیون و ارائه خدمات به کاربران پرتو میپردازد. هر مرکز SSDL باید با یک مرکز PSDL در ارتباط باشد. در ایران آزمایشگاه SSDL بر اساس استانداردهای تعریف شده توسط IAEA به ارائه خدمات به کاربران پرتو میپردازد. آزمایشگاه SSDL بهمنظور کالیبره کردن تجهیزات خود، آنها را در بازههای زمانی سه ساله به آژانس بینالمللی انرژی اتمی ارسال میکند. ارسال تجهیزات به آژانس نیازمند صرف وقت و هزینه زیادی میباشد. همچنین امکان ارسال در بازههای زمانی کوتاهتر وجود ندارد. مطابق این موارد، طرح کلان توسعه و تجهیز آزمایشگاه دزیمتری استاندارد اولیه در سازمان انرژی اتمی تصویب و به مرحله اجرا گذاشته شد. این پروژه به عنوان بخشی از این طرح به مطالعه و ساخت اتاقک یونش هوای آزاد میپردازد.
در این رساله، ابتدا مطالعه جامعی بر روی اتاقکهای یونش هوای آزاد انجام گرفت. در ادامه با استفاده از کدهای شبیهسازی کامپیوتری پارامترهای مختلف اتاقک یونش بررسی و طرح نهایی اتاقک یونش ارائه شد. در انتها بر مبنای نتایج شبیهسازیها به ساخت نمونه اولیه اتاقک یونش هوای آزاد اقدام شد.
کلید واژه ها (نمایه ها):
#اتاقک یونش هوای آزاد #کالریمتری #استاندارد اولیه #استاندارد ثانویه #پرتوهای X مرجع #ضرایب تصحیح #شبیهسازی مونت کارلو #کد MCNP #شبیهسازی المان محدود #ضریب تصحیح رطوبت دانلود نسخه تمام متن (رایگان)
محل نگهداری: کتابخانه مرکزی دانشگاه صنعتی شاهرودیادداشت: حقوق مادی و معنوی متعلق به دانشگاه صنعتی شاهرود می باشد.
تعداد بازدید کننده: