پایان نامه > کتابخانه مرکزی دانشگاه صنعتی شاهرود > مهندسی برق > مقطع دکتری > سال 1402
پدیدآورندگان:
محبوبه خواجوی [پدیدآور اصلی]، علیرضا احمدی فرد[استاد راهنما]
چکیده:
در این رساله، شبیهسازی سیر تکاملی چهره انسان از جوانی تا کهنسالی ارائه شده است. ظهور تغییرات چهره ناشی از سالمندی به عوامل مختلفی مثل ژنتیک، قومیت و سبک زندگی بستگی دارد. با این وجود، چهره افراد در یک گروه سنی خصوصیات مشابهی دارند. این خصوصیات را میتوان برای تخمین تصویر چهره فرد در سالهای گذشته و یا آینده به کار برد. در مدل مسنسازی چهره تغییرات هندسی اندک بوده و تغییرات عمدتاً در بافت چهره میباشند. بیشتر این تغییرات بصورت از دست دادن توده عضلانی-اسکلتی رخ داده که در نتیجه سالخوردگی اتفاق میافتد. مسئله تغییر چهره از یک سن به چهره در سن هدف در پزشکی قانونی، تحقیقات جنایی، پیدا کردن افراد گمشده، مدلسازی چهره مظنونین، گرافیک رایانهای، صنعت فیلم، جراحی زیبایی و پیشگیری از شیوههای زندگی با ریسک بالا کاربرد دارد. هدف حفظ ظاهر فرد و تخمین دقیق چهره در سن هدف است؛ در حالی که چهره شبیهسازی شده باید واقع گرایانه باشند و ظاهر خصوصیات بافتی سن هدف را نیز دارا باشد. برای رسیدن به این هدف، تعداد نقاط ویژگی و چیدمان آنها بر روی چهره بسیار مهم است.
در این رساله از مدل ظاهر فعال(AAM) برای تغییر سن استفاده مینمائیم. از آنجا که این مدل وابسته به نقاط کلیدی چهره برای بازنمایی میباشد، چینش نقاط کلیدی مناسب برای بازنمایی بهتر چهره، پیشنهاد شده است؛ سپس با استفاده از مدل ظاهر فعال و چیدمان پیشنهادی نقاط، قالب مناسب برای هر یک از ده گروه سنی پیشنهادی به تفکیک مردان/زنان ساخته شد. این قالبها به عنوان نماینده گروههای سنی مختلف بکار گرفته میشوند. در ادامه با توجه به تصویر چهره و سن هدف در خروجی، قالب گروه سنی بر اساس سن مورد نظر و جنسیت فرد انتخاب میشود. سپس ویژگیهای هندسی منحصر به فرد چهره ورودی را که نشان دهنده هویت آن فرد است (مانند مدلهای مختلف کانتور چهره شامل: مدل کشیده، مدل گرد، مدل بیضی و همچنین شکل چشمها، بینی و...) روی این قالب اعمال میکنیم. برای این منظور از الگوی چینش نقطه ویژگی پیشنهادی و روش کمترین مربعات حرکت(MLS) استفاده شده است. سپس با استفاده از روش مدل ظاهر فعال و داشتن قالب سن هدف حاوی مشخصات هندسی منحصر بفرد چهره ورودی، مراحل تغییر سن چهره ورودی برای رسیدن به سن هدف ارائه میشود.
جهت ارزیابی نتایج بدست آمده از روش نظرسنجی از افراد استفاده شده است. نظرسنجی با استفاده از دو روش تشخیص سن و تشخیص تصویر واقعی (به تفکیک تصاویر مرد/زن) انجام شده است. نتایج بدست آمده از این نظرسنجی بیانگر این موضوع است که از مجموع 110 نفر افراد شرکت کننده در این فرآیند، به طور میانگین 77/80 درصد، سن تصاویر چهره مرد بدست آمده در خروجی این رساله را به درستی تشخیص دادهاند. همچنین بطور میانگین 36/81 درصد نیز سن تصاویر چهره زن بدست آمده در سن هدف را از بین گزینههای ارائه شده، درست انتخاب کردهاند. در روشهای مشابه جهت نشان دادن کیفیت نتایج بدست آمده، از نمایش تصویر بدست آمده خروجی در کنار تصویر واقعی آن فرد در سن هدف استفاده شده که در این رساله نیز انجام دادهایم.
کلید واژه ها (نمایه ها):
#کلمات کلیدی: مسنسازی چهره #نقاط ویژگی #قالب گروه سنی #مدل ظاهر فعال (AAM).
محل نگهداری: کتابخانه مرکزی دانشگاه صنعتی شاهرود
یادداشت: حقوق مادی و معنوی متعلق به دانشگاه صنعتی شاهرود می باشد.
تعداد بازدید کننده: