پایان نامه > کتابخانه مرکزی دانشگاه صنعتی شاهرود > مهندسی عمران > مقطع کارشناسی ارشد > سال 1403
پدیدآورندگان:
محمدرضا اصلی چرندابی ‌_ Mohammadreza Asli Charandabi [پدیدآور اصلی]، عماد محجوبی[استاد راهنما]، حمید عبدل آبادی [استاد راهنما]، امیرحسین رضاپور [استاد مشاور]
چکیده: کشور ایران با میانگین بارش درازمدت سالانه حدود 206 میلی‌متر و سرانه آب تجدیدپذیر حدود 1600 مترمکعبی در سال، در دسته کشورهای خشک و نیمه‌خشک قرار می گیرد که همواره در معرض خشک‌سالی و کمبود آب قرار داشته است. بخش کشاورزی بیشترین سهم مصرف آب در کشور را دارد. گلخانه ها، یکی از بهترین رویکردهای مدیریتی برای توسعه استفاده از منابع موجود آب و خاک هستند که به همراه بهبود بهره‌وری آبیاری می‌توانند نقش قابل توجهی در مدیریت مصرف آب ایفا نمایند. محاسبه نیاز آبی و آب مجازی یک محصول، اصلی‌ترین گام در جهت برنامه ریزی آبیاری بهینه محصول است. هدف اصلی در این پژوهش، استفاده از روش میدانی برای محاسبه نیاز آبی گیاه، برآورد تبخیر و تعرق، تخمین ضریب گیاهی محصول فلفل دلمه ای در شرایط گلخانه، محاسبه آب مجازی محصول و در نهایت ارزیابی محتوای آب مجازی این محصول است. در این پژوهش براساس آزمایش طراحی شده از روش مبتنی بر بیلان آب برای محاسبه میزان تبخیر و تعرق روزانه گیاه، برآورد مقادیر ضریب گیاهی، نیاز آبی و محتوای آب مجازی محصول و همچنین مقایسه این روش با روش های تجربی برای محاسبه تبخیر و تعرق مرجع استفاده شده است. تبخیر و تعرق گیاه در طول دوره رشد برابر با 53/3 میلی-متر در روز و برای گیاه مرجع 58/5 میلی متر در روز به روش مبتنی بر بیلان آب برآورد شد و مقایسه نتایج بدست آمده نشان داد که روش فائو-پنمن-مانتیث برای محاسبه تبخیر و تعرق مرجع، بیشترین شباهت را با روش آزمایش طراحی شده دارد. نتایج این پزوهش نشان داد که ضریب گیاهی محصول در سه مرحله ابتدایی، میانی و پایانی به ترتیب 13/0، 88/0 و 6/0 می باشد. متوسط نیاز آبی سالانه فلفل دلمه ای 5/7612 مترمکعب بر هکتار و و عملکرد 166 تن در هکتار محصول می باشد. همچنین میزان متوسط محتوای آب مجازی محصول 46 مترمکعب بر هکتار و صادرات آب مجازی در بازه زمانی سال های 1394 الی 1402، 37/39 میلیون مترمکعب برای این محصول بوده است.
کلید واژه ها (نمایه ها):
#آب مجازی #نیاز آبی محصول #تبخیر و تعرق گیاه #تبخیر و تعرق مرجع #ضریب گیاهی #محتوای آب مجازی
محل نگهداری: کتابخانه مرکزی دانشگاه صنعتی شاهرود
یادداشت: حقوق مادی و معنوی متعلق به دانشگاه صنعتی شاهرود می باشد.
تعداد بازدید کننده:
پایان نامه های مرتبط (بر اساس کلیدواژه ها)