پایان نامه > کتابخانه مرکزی دانشگاه صنعتی شاهرود > مهندسی معدن، نفت و ژئوفیزیک > مقطع کارشناسی ارشد > سال 1403
پدیدآورندگان:
امیرمهدی شاهجعفری [پدیدآور اصلی]، ابوالقاسم کامکار روحانی[استاد راهنما]، صابر محمدی [استاد راهنما]، سید احسان صمیمی [استاد مشاور]
چکیده: اسیدکاری در نفت یک روش تحریک چاه است که برای افزایش جریان نفت یا گاز از مخازن زیرزمینی استفاده میشود. اما این محیط اسیدی میتواند فولاد را دچار خوردگی کند، بنابراین برای محافظت از آن، بازدارندههایی به محلول اسیدی اضافه میشود. در پژوهش حاضر به بررسی عملکرد بازدارندهی خوردگی و حذفکنندهی H2S در محیط اسید 15% پرداخته شد. در کنار بازدارندههای خوردگی و حذفکنندهی H2S تاثیر جانبی افزایههای دیگری چون سورفکتانتها، عوامل کنترل آهن و عوامل ضد لجن نیز بررسی شد.
در این تحقیق غلظت بهینهی به دست آمدهی جذب کنندهی H2S برای خنثی سازی H2S، 2 میلی لیتر به دست آمد. تاثیر سورفکتانتهای یونی (آنیونی و کاتیونی) و غیر یونی بر عملکرد جذب کنندهی H2S مورد بررسی قرار گرفت. سورفکتانتها به دلیل کمک به توزیع یکنواخت جذب کنندهی H2S میتوانند به حذف سولفید هیدروژن کمک کنند. سورفکتانت کاتیونی CTAB بیشترین تاثیر مثبت را بر عملکرد جذب کنندهی H2S با راندمان 86% داشت. تاثیر کنترل آهن و ضد لجنها بر جذب کنندهی H2S نشان داد که بیشترین تاثیر مثبت بر عملکرد جذب کنندهی H2S، توسط EDTA و DDBSA با راندمانهای 93% و 90% میباشد.
در آزمایشات بازدارندهی خوردگی تاثیر سورفکتانتها بر عملکرد بازداندهی خوردگی مورد بررسی قرار گرفت و بیشترین تاثیر مثبت بر بازداندهی خوردگی را TX-100 ثبت کرد. همچنین بیشترین تاثیر مثبت در دستهی کنترل آهن و ضد لجنها را EDTA و DOSS به خورد اختصاص دادند.
کلید واژه ها (نمایه ها):
#بازدارندهی خوردگی #جذبکنندهی H2S #سورفکتانت #کنترل آهن #ضد لجن
محل نگهداری: کتابخانه مرکزی دانشگاه صنعتی شاهرود
یادداشت: حقوق مادی و معنوی متعلق به دانشگاه صنعتی شاهرود می باشد.
تعداد بازدید کننده: