مدیریت: دکتر اسماعیل طحانیان
مرکز کامپیوتر دانشگاه شاهرود در سال ۱۳۷۲ ابتدا با هدف ارائه سرویسهای کامپیوتر راهاندازی شد و همگام با رشد سریع دانشگاه گسترش یافته است.
در حال حاضر این مرکز با در اختیار داشتن حدود ۳۰۰ دستگاه کامپیوتر و تجهیزات ویژه شبکه مسئول ارائه تمامی سرویسهای عمومی و تخصصی کامپیوتر و پشتیبانی فنی دانشگاه شاهرود میباشد. همچنین این مرکز مسئول پشتیبانی حدود ۱۵۰۰ دستگاه کامپیوتر مستقر در واحدهای مختلف است.
از دیگر سرویسهای ارائه شده توسط این مرکز، خدمات شبکهای، شامل تامین ارتباط اینترنت، اینترانت و سرویسهای عمومی شبکه میباشد.
در حال حاضر تمامی خدمات شبکهای بر روی پلاتفورمهای HP و تحت سیستم عامل لینوکس از طریق LAN اختصاصی در بستر فیبر نوری ارائه می شود.
در حال حاضر دسترسی به اینترنت با استفاده از فیبر نوری توسط دو منبع شرکت دیتای مخابرات با پهنای باند ۲۳۰ مگابیت در ثانیه و شرکت ارتباطات زیرساخت با پهنای باند ۲۰ مگابیت در ثانیه فراهم شده است.
ساختار جدید شبکه دانشگاه بهگونه ای طراحی شده است که کلیه خدمات ICT در سطح دانشگاه و ارتباطات درون شبکهای و فرا شبکهای در آینده بتواند از طریق سیستمهای کامپیوتری ارائه شود.
تمامی واحدهای دانشگاهی واقع در پردیس مهندسی و فناوریهای نوین، دانشکده کشاورزی واقع در بسطام و مجموعه خوابگاههای برداران و خواهران تحت پوشش شبکه بیسیم میباشد.
ارائه خدمات اینترنتی به بیش از ۲۰۰ عضو هیاتعلمی دانشگاه شاهرود از طریق ADSL یا وایرلس از دیگر خدمات مرکز کامپیوتر میباشد.
تاکنون چند کارگاه آموزشی در زمینه آموزش کارکنان دانشگاه توسط مرکز کامپیوتر برگزار شده است.
فایل معرفی مرکز کامپیوتر و آموزشهای ضروری اولیه
عکس موجود نيست.
عکس موجود نيست.
عکس موجود نيست.
عکس موجود نيست.
صورتجلسه شورای ارتباطات و فناوری اطلاعات مورخ ۷ مهر ۹۴
صورتجلسه شورای ارتباطات و فناوری اطلاعات مورخ ۲۴ تیر ۹۴
۱- خدمات پردازشی (Processing Services)
مرکز کامپیوتر با در اختیار داشتن سه سایت مستقل در پردیس مرکزی، پردیس مهندسی و پردیس کشاورزی آماده ارائه خدمات به دانشجویان در تمامی مقاطع میباشد.
۲- سرویس اینترنت (Internet Services)
کاربران دانشگاهی شامل دانشجویان کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری، کارمندان و اعضای هیات علمی میتوانند از طریق کامپیوترهای مرکز کامپیوتر یا کامپیوترهای بخشهای دیگر دانشگاه و با داشتن امکان دسترسی مجاز(account) از سرویس اینترنت استفاده کنند. در حال حاضر به دانشجویان دکتری ماهیانه ۱۵ گیگا بایت، به دانشجویان کارشناسی ارشد ماهیانه ۱۰ گیگا بایت و به دانشجویان کارشناسی ماهیانه ۵ گیگا بایت ترافیک اختصاص داده شده است.
درحال حاضر پهنای ماند موجود در دانشگاه ۲۵۰مگابیت بر ثانیه میباشد که از دو سرویس دهنده مخابرات به میزان ۲۳۰ مگابیت و شرکت ارتباطات پارسیان به میزان ۲۰ مگابیت بر ثانیه تامین می گردد.
۳- سرویس اینترنت توسط سیستم بیسیم (Wireless)
علاوه بر امکان اتصال به اینترنت از طریق کامپیوترهای شخصی (PC) متصل به کابل شبکه، کاربران می توانند از طریق شبکه Wireless دانشگاه نیز از اینترنت استفاده کنند. تقریبا تمامی ساختمان های موجود در دانشگاه شامل خوابگاه های دختران و پسران، دانشکده ها و ... تحت پوشش این شبکه می باشند.
۴- پشتیبانی از سرویس های برخط
مرکز کامپیوتر مسئول ارائه، پشتیبانی و به روز رسانی سرویس های پست الکترونیکی، وب سایت اصلی دانشگاه، سایت مرکز آموزش های الکترونیکی، سامانه ی مجلات، فایل سرور، سرویس دانشجویی، فرهنگی، سامانه تغذیه، فیش حقوقی، خدمات کتابخانه و تمامی سرویس های برخط موجود در دانشگاه به کاربران می باشد.
۵- پشتیبانی از سرورهای داخلی دانشگاه
علاوه بر سرورهای برخط که از طریق اینترنت قابل دسترسی هستند، تعدادی از سرورها نیز وظیفه سرویس دهی به کاربران درون دانشگاه را بر عهده دارند. از آن جمله می توان به DHCP, DNS, HPC, ... مانند اشاره کرد. مرکز کامپیوتر مسئولیت راه اندازی و پشتیبانی این سرورها را نیز بر عهده دارد.
۶- سيستم هاي مانيتورينگ
در اين بخش از Config سوييچ ها و روتر هاي دانشگاه تا کنترل و مانيتورينگ همه چيز تحت کنترل ميباشد. 3 سيستم مانيتورينگ در مرکز داير مي باشد که کارهاي زير را انجام ميدهد: 1- مانيتورينگ پهناي باند مصرفي دانشکده ها بصورت (روزانه – هفتگي – ماهيانه- ساليانه) از داده ها و ميزان مصرف در تمامي ساعات Backup تهيه مي شود 2- مانيتورينگ سوييچ ها و روتر هاي مرکز از لحاظ اتصالات ، قطعي ها و Alarm هاي مختلف 3- مانيتورينگ کاربران پر مصرف در سطح دانشگاه و گزارش گيري (پر بازديد ترين سايتها ،پر بازديدترين پروتکل ها و ...) 4- مانیتورینگ سرورها در صورت بروز هر گونه مشکل و از کار افتادن سرویس ها
۷- مرکز دانلود (FTP)
در مرکز دانلود دانشگاه مجموعه بزرگی از فیلمهای آموزشی در تمام زمینههای مورد نیاز دانشجویان و نرمافزارهای مورد نیاز اساتید و دانشجویان گردآورس شده است. این سرویس تنها در داخل دانشگاه و از طریق اتصال یا کابل قابل استفاده میباشد.
۷- سیستم تیکتینگ (سامانه پاسخگویی)
در این سامانه کاربران میتوانند تمامی مشکلات خود را که به مرکز کامپیوتر مربوط میشود با ما در میان بگذارند تا در سریعترین زمان ممکن و به بهترین شکل ممکن راهنماییهای لازم را دریافت نمایند.
دانشجویان گرامی نباید یوزر و پسوردی برای استفاده از اینترنت در اختیار آنها گذاشته شده است را به دیگران بدهند و یا بهطور اشتراکی از اکانت دیگران استفاده کنند. هرگونه عواقب احتمالی این کار به عهده شخص دانشجو میباشد.
قانون جرائم رایانه ای جمهوری اسلامی ایران
لطفا دانلود کنید.
راهنمای اتصال به وایرلس توسط گوشی ها و تبلت های Apple-iOS نسخه های ۱۰ به بالا
آموزش تصویری نحوه ساختن vpn و اتصال به اینترنت دانشگاه در لینوکس mint
پیشنهاد میشود فایل ضمیمه را مطالعه بفرمایید
راهنمای سیستم تیکتینگ
IPهای لازم برای اتصال به اینترنت در پردیسهای دانشگاه در فایل ضمیمه آورده شده است.
راهنمای رفع مشکل پیغام Error 800
این فایل حاوی راهنما برای اتصال به اینترنت با کامپیوتر از طریق Wireless دانشگاه می باشد.
راهنمای آپدیت نود 32 مخصوص کاربران دانشگاه
راهنمای اتصال به ایمیل سرور دانشگاه(Axigen) از طریق outlook
راهنمای اتصال به وایرلس توسط گوشی ها و تبلت های اَندروید(Android)
فیلم آموزش راهنمای آپدیت کردن نود32 از شبکه داخلی
راهنمای ساختن کانکشن PPPOE برای ADSL
لطفا دانلود کنید.
لطفا دانلودکنید.
لطفا فایل را دانلود کنید
راهنمای اتصال به وایرلس توسط گوشی ها و تبلت های Apple-iOS
راهنمای چگونگی اتصال ایمیل دانشگاه به POP3 / IMAP
Windows, iOS, Simbian
بازیابی نام کاربری و پسورد ایمیل
راهنمای انتخاب پسورد قوی برای ایمیل دانشگاه
آشنایی با HPC و نحوه کار کردن با آن
راهنمای ساختن VPN در ویندوز فون 8.1
پس از پرکردن فرم به مرکز کامپیوتر مراجعه فرمایید.(مخصوص اعضای هیئت علمی)
پس از پر کردن فرم توسط کاربر، به مرکز کامپیوتر مراجعه کرده و پس از مهر و امضا به شرکت درنا تحویل دهید. این فرم مخصوص اعضای هیئت علمی و کارکنان دانشگاه می باشد.
برای استفاده از زیر دامنه دانشگاه شاهرود می بایست فرم را پر کرده و امضا نمایید.
فرم را به همراه استاد راهنما پر کرده و پس از امضا ایشان و همچنین مهر دانشکده به مرکز کامپیوتر مراجعه فرمایید.
اساتید، کارکنان و دانشجویان دانشگاه شاهرود میتوانند از طریق فایل سرور دانشگاه (شبکه داخلی) مانند تصویر زیر
اقدام به دانلود نرمافزارها و فیلمهای آموزشی نمایند (دقت نمایید برای دریافت نرم افزار حتماً ارتباط اینترنت خود را قطع نمایید). اگر نرمافزار مورد نظر شما در بخش مربوطه وجود نداشته باشد، میتوانید مشخصات نرمافزار مورد نظر خود را از طریق پست الکترونیکی
به مرکز کامپیوتر ارسال نمایید تا در سریعترین زمان ممکن نسبت به دانلود و بارگذاری در فایل سرور اقدام شود. لطفا پیش از ارسال درخواست نرمافزار، لیست نرمافزارها و فیلمهای موجود در فایل سرور را مرور کنید تا درخواست تکراری ارسال نشود. این لیست پس از ورود به فایل سرور در قالب یک فایل اکسل قابل مشاهد میباشد. همچنین در درخواست خود نام رشته و دانشکدهای که نرمافزار در آن کاربرد دارد را ذکر نمایید تا در محل درست قرار داده شود.
شایان ذکر است که به منظور استفاده سادهتر از فایل سرور، مرکز کامپیوتر اقدام به جداسازی کامل پارتیشنهای نرمافزار و فیلمهای آموزشی کرده است.
تلفن مستقیم: 02332392202
تلفن داخلی: 2489
آدرس ایمیل: support AT shahroodut DOT ac DOT ir