به گزارش روابط عمومی دانشگاه صنعتی شاهرود و به نقل از دکتر حمید حسن پور معاون پژوهشی و فناوری در آبان ماه 1403، نخستین نیروگاه ترکیبی خورشیدی که از چهار فناوری مختلف در آن استفاده شده است، در این دانشگاه راه اندازی و به شبکه سراسری متصل گردید.
دکتر حسن پور ظرفیت این نیروگاه را80 کیلووات که از چهار نیروگاه 20 کیلوواتی تشکیل شده است، دانست و گفت: بدینوسیله عملکرد چهار فناوری مختلف در تولید انرژی خورشیدی مورد ارزیابی قرار می گیرد.
معاون پژوهش و فناوری دانشگاه همچنین با اشاره به اینکه در حال حاضر بیش از ۸۰ درصد برق تولیدی کشور حرارتی و وابسته به سوخت گاز طبیعی است، و این وابستگی باعث شده تا بروز ناترازی گاز طبیعی منجر به ایجاد چالش در زمینه تأمین سوخت نیروگاهها شود، گفت: محدودیت در افزایش توان تولیدی از یکسو و افزایش میزان مصرف ازسوی دیگر، منجر به ناترازی عرضه و تقاضای برق شده است و از سوی دیگر تغییر اقلیم و گرمایش زمین که به خوبی اثرات آن در کشور ما قابل مشاهده می باشد، لزوم توسعه منابع تجدیدپذیر مانند خورشیدی را توجیه مینماید. از این رو جمهوری اسلامی ایران با امضا معاهده پاریس مانند بسیاری از کشورهای دیگر متعهد به انجام اقدامات مناسب در راستای توسعه منابع انرژی تجدیدپذیر گردیده است.
وی همچنین افزود: در برنامه ششم توسعه لزوم تامین 5درصدی برق از منابع انرژی تجدیدپذیر برنامه ریزی شده بود که تا این لحظه کمتر از یک چهارم آن محقق شده است.
دکتر حسن پور ضمن اشاره به این موضوع که بر اساس قوانین بالادستی از جمله ماده 16 قانون جهش تولید دانشبنیان، مصوبه 143233 شورای عالی انرژی، و مصوبات هیات دولت، تامین 5% برق صنایع و همچنین 20% برق سازمان ها و مراکز دولتی از منابع تجدیدپذیر تکلیف شده است، بیان کرد: در همین راستا کلیه سازمان ها و نهادهای دولتی باید در ابتدای سال 1403 معادل 5% برق مصرفی خود را از منابع تجدیدپذیر تامین نمایند و هر سال 5% بر این میزان افزوده شود تا پایان سال چهارم (ابتدای سال 1406) به 20 درصد برسد.
معاون پژوهش و فناوری در ادامه خاطر نشان کرد که دانشگاه صنعتی شاهرود در راستای اجرای این تکلیف قانونی و همچنین در جهت توسعه پژوهش های مورد نیاز صنعت برق و وزات نیرو، اقدام به راه اندازی این نیروگاه ترکیبی نموده است.
دکتر محمد ضامن مجری طرح احداث این نیروگاه و عضو هیات علمی دانشکده مهندسی مکانیک دانشگاه صنعتی شاهرود در این رابطه گفت: در این نیروگاه از دو نوع پنل های فتوولتاییک یکطرفه (Monofacial) و دو طرفه (Bifacial) استفاده شده است، به نحوی که عملکرد آنها با یکدیگر مقایسه میگردد.
دکتر ضامن به استفاده از دو نوع فناوری مختلف برای سازه نیروگاه اشاره نمود و افزود: یک نوع آن سازه چند شیب با امکان تغییر شیب پنل ها در فصول مختلف سال و نوع دیگر سازه دارای ردیاب خورشیدی است. در فناوری ردیاب با توجه به موقعیت خورشید شیب پنل ها به صورت لحظه ای تغییر نموده و این کار با استفاده از سیستم کنترلی ساخته شده مبتنی بر دانش فنی متخصصان دانشگاه صنعتی شاهرود صورت گرفته است. وی همچنین گفت: از سوی دیگر سعی شده است تا بیشترین استفاده از توان تولیدکنندگان داخلی در راستای تامین تجهیزات مورد نیاز این نیروگاه صورت گیرد، به جز اینورتر ها و دو عدد موتور DC کلیه تجهیزات مورد استفاده از داخل کشور تامین شده است.
مجری طرح احداث این نیروگاه آغاز عملیات اجرایی این پروژه را از ابتدای تابستان 1403 بیان کرد و خاطر نشان کرد: این نیروگاه در آبان ماه جاری به طور رسمی وارد مدار تولید گردیده است.
لازم به توضیح است؛ این پروژه با حمایت کلیه بخشهای مختلف دانشگاه و زیر نظر معاونت پژوهش و فناوری به اجرا درآمده است و بر اساس تکلیف قانونی توسعه نیروگاه های تجدیدپذیر خورشیدی و بادی در دستور کار این معاونت قرار دارد تا ضمن اجرای تکلیف قانونی در راستای تامین برق تجدیدپذیر، دانشگاه صنعتی شاهرود به قطب تحقیق و توسعه نیروگاه های تجدیدپذیر به ویژه نیروگاههای خورشیدی تبدیل گردد.